Behandling slide 10

Før behandling:

Alle behandlinger starter med en samtale og en undersøgelse. Du ser bøjlerne og hvilke muligheder der er for at rette din tandstilling. Vi prøver at finde den bedste behandling for netop dig.

born ny3

Hvis du vælger at gå i gang med behandling, tager vi røntgenbilleder af kæberne og tænderne, fotos af ansigtet og aftryk af tænderne. Aftrykkene af tænderne bruger vi til af fremstille digitale modeller. Den endelige behandlingsplan bliver lagt herudfra og er tilpasset dine egne ønsker og muligheder.

born ny

Under behandling:

Ved næste besøg starter vi behandlingen. Du får vist bøjlerne igen, og hvis det er fastsiddende bøjler, limer vi dem på tænderne. Vi starter som regel med den ene kæbe, og det gør ikke ondt. Du ser en lille videofilm sammen med dine forældre om, hvordan du passer bøjlen og undgår skader på tændernes emalje, og du vil få vist hvordan bøjlen og tænderne passes under behandlingen.

Hvis bøjlen i stedet er en skinne eller en anden aftagelig bøjle, tager vi aftryk og får den fremstillet på et laboratorie eller i vores tandteknik.

Ved de næste besøg retter man på bøjlerne, og tænderne bliver på den måde ført på plads.

born ny1

Afslutning og vedligeholdelse af behandlingen:

Når behandlingen er afsluttet, limer vi tråde på tændernes inderside, så de bliver holdt fast. Nogle gange bruger man også en aftagelig bøjle for at sikre, at tænder og kæber bliver i den rigtige stilling. I de næste 1½ til 2 år kontrollerer vi, at tænderne bliver i den rigtige stilling.

Det er vigtigt at passe godt på den nye tandstilling, for tænderne kan flytte sig gennem hele livet.

born ny2

Hvordan kommer jeg så i gang?

Hvis man har en tandstilling, der indebærer risiko for tænderne, kæberne eller barnet/den unge som helhed, kan man få tilbudt vederlagsfri tandreguleringsbehandling gennem den Den Kommunale Tandpleje. Sundhedsstyrelsen har fastlagt hvilke tandstillinger, der berettiger til vederlagsfri behandling, og man skal være undersøgt og godkendt til en vederlagsfri behandling, inden den kan påbegyndes. Dette gælder for børn og unge, der er tilmeldt Den Kommunale Tandpleje.

born ny4

 

Hvis kæbevæksten kræver mere omfattende undersøgelse og rådgivning.

På Tandreguleringsklinikken kan vi tilbyde konsultationer hos to specialtandlæger fra Kæbekirurgisk afdelig, Århus Sygehus (Region Midt). Tandreguleringsklinikken er samarbejdsklinik med Kæbekirurgisk afdeling, Århus Sygehus og afdelingen sender derfor 2 specialtandlæger til Tandreguleringsklinikken ca. 8 gange årligt. Jytte Buhl er specialtandlæge i kirurgi og uddannelsesansvarlig på Kæbekirurgisk afdeling, hvor hun er ansat som overtandlæge. Marianne Mortensen er specialtandlæge i tandregulering og ansat som dette på Kæbekirurgisk Afdeling. Du kan finde dem under "Personale". Tilsammen tilbyder de specialiseret undersøgelse og behandling. På baggrund af undersøgelserne drøfter vi et muligt behandlingsforløb, hvor målet med tidlig indsats er at begrænse eller evt. helt undgå en senere kæbeoperation. 
Tandreguleringsbehandling vil foregå på Tandreguleringsklinikken i Viborg og hvis der er behov for det, vil de to specialtandlæger fra Kæbekirurgisk afdeling følge børnene gennem væksten.

Hvis du har fået tilbud om behandling af din tandstilling af Viborg Kommune:

Tandreguleringsklinikken har en særlig samarbejdsaftale med Viborg Kommunale Tandpleje, så hvis du har fået tilbud om behandling af din tandstilling af Viborg Kommune, vil udgifter til behandling af tandstillingen være dækket af Viborg Kommune, og din tandlæge vil henvise dig til Tandreguleringsklinikken.

Hvis du har fået tilbud om behandling og bor i en anden kommune end Viborg:

Hvis du bor i en anden kommune end Viborg og har fået tilbudt en behandling der, kan kommunen indgå aftale med Tandreguleringsklinikken om behandling, hvis I ønsker det, og hvis kommunen accepterer det.

 

Hvis man ikke har fået tilbudt behandling af sin kommune og gerne vil have tænderne rettet:

Har man ikke fået tilbudt behandling i sin kommune, kan man selv henvende sig. Man behøver ikke en henvisning.  Typen af bøjler til behandlingen, varighed og pris varierer, og ved den første undersøgelse kan vi oplyse jer om, hvilke bøjler der er de bedst egnede til behandlingen, inden i starter en behandling. Jeres egne ønsker for, hvad der skal rettes, spiller også ind. Små behandlinger kan let give fine resultater.